החיה של מסייה רסין / טומי אונגרר, תרגם: מיכאל דק

ציורים: טומי אונגרר

Photo by Pixabay on Pexels.com

סיפורו של מסייה רסין והחיה החשודה שלו הוא סיפור מתח. גיבור הסיפור אינו עוד ילד או מבוגר צבעוני, כי אם גמלאי ערירי ומפתיע שמוכיח שאין בגיל ולא כלום. מסייה רסין מגלה תושייה, יכולת אלתור וגמישות מחשבתית. הוא מקבל בסקרנות וידידות את השונה ומרעיף עליו חיבה בלב רחב. תכונותיו וצעדיו מוצגים בחן עצום בציוריו הצבעוניים והשובים של הסופר, המעוררים עניין וגלי צחוק.

סיפורה של חברות דינאמית ומופלאה, שלא מקפחת גם את ההורים בקריצה.

החיה של מסייה רסין

מיתולוגיה יונית לילדים / רקפת זהר

ציורים: אבנר כץ

Photo by Pixabay on Pexels.com

איך נוצר האדם? איך נוצרו עונות השנה? מדוע יש רוע בעולם? על השאלות הקיומיות העמוקות הללו משיבה המיתולוגיה בסיפורים מסמרי שיער ועוצרי נשימה. הסיפורים מטלטלים ומציתים את הדמיון, אבל זו רק מידה אחת ממידות תרומתם. סיפורי המיתולוגיה משיבים תשובות חלופיות לתשובות, שמספקים ספר הספרים והמדע. על ידי כך מעניקים הסיפורים לקורא הצעיר עולם מורכב, וחושפים בפניו באופן חד פעמי את האמת המרתקת, כי לאורך שנים נתנו תרבויות שונות הסברים שונים לאותן שאלות עצמן. כאילו לא די בתרומה עצומה זו לעושר עולמו של ילד, תרומה שאין שניה לה בספרי ילדים, גיבורי המיתולוגיה, דמויות מתוכה וסצנות מרכזיות בה הן מאז ומעולם ציר סיפורי חוזר ונשנה ביצירות אמנות חזותיות וספרותיות. כל קיקלופ, מדוזה, הרקולס ואטלס, שיופיעו ביצירות בהמשך חייו של הילד, לא יהיו אך דמויות מעניינות או מאיימות בעלמא. שילובן ביצירות יובן לעומקו, על כל ההקשר הנלווה לשילוב – וגם בכך יימצא הילד נהנה מתוכן רב רבדים.

המיתולוגיה מובאת בסדרת ספרים. כל הקורא ממנה יותר, הרי זה משובח.

תבת פנדורה

מסעות אודיסאוס

חוג קולנוע

Photo by Nathan Engel on Pexels.com

בחודשים האחרונים נמצאו הילדים זמן רב בבית. הסדרות והסרטים המיועדים להם ב-Netflix נסרקו שוב ושוב, עד דק, וכל שנמצא ראוי לצפייה – נצפה על ידם ביוזמתם. גם הקריאה, מפלט פנאי ראוי לכל הדעות, לא יכלה למלא את אינסוף השעות, שפרק המגיפה הביא עמו. הנסיבות התאימו אפוא מאוד לחניכתו של חוג קולנוע ביתי. החוג לא נועד להיות מהנה בהכרח ואינו מורכב מסרטי ילדים כלל וכלל. הוא נועד לחשוף את הילדים לעולמות אחרים ולהוביל לדיון בשאלות של מבוגרים. כיוון שהצפייה נעשתה תמיד בצוותא, גם קטעים קשים יחסית, כגון, התמודדות גיבור עם רעב, תסכול עמוק ואף התאבדות, יכלו לזכות לעיבוד רגשי ומחשבתי מיידי בשיחה אישית. התוצאה הייתה חוג קולנוע על כל יתרונותיו: סרטים מרתקים, מרגשים ומרחיבי אופקים – יחד עם חינוך משמעותי לבחינה עצמית, ביקורת ודעת – על הדרך.

'מפגשי' החוג לקולנוע בסלון הביתי התקבלו באהדה רבה. הייתי רוצה להאמין שאמנם כך בעיקר משום שעניינו את הצופים הצעירים, אבל אין לשגות באשליות, שייתכן שלמנת הפופקורן, שהגיעה בעסקת חבילה עם כל הקרנת סרט, הייתה לפחות תרומת מה להצלחה.

ואלה הסרטים שזכו להיכלל בחוג:

שלושה זרים זהים (Three Identical Strangers, במאי: Tim Wardle)

לבני מצווה. סרט דוקומנטרי על שלישיית אחים תאומים שהופרדו בינקותם כחלק מניסוי בפסיכולוגיה. הסרט מרעיד את אמות הסיפים, מכעיס, מטלטל ומעלה שאלות קשות לגבי אתיקה בניסויים מדעיים, שחיתות ברשויות וגופים ציבוריים וגם תהיות מסוג אחר לגמרי לגבי תעצומות הנפש, שמקנה לנו בית הגידול שלנו.   

ללכת שבי אחריו (Dead Poets Society, במאי: Peter Weir)

לבני 10 בוגרים. סיפורו של מורה מעורר השראה ותאב חיים המבקש לנסוך בתלמידיו בטחון בעצמם וביצירתיותם הטבעית. תכלית ההוראה ונהיית התלמידים אחריה מתנגשים חזיתית בחזון בית הספר, הדוגל בחינוך לפי דפוסים מקובלים ונוקשים. התלמידים נמצאים בין הפטיש לסדן וצריכים לקבל הכרעות גורליות לגבי תוואי ההתקדמות הרצוי להם. מעורר שאלות מסוג: "מה אני הייתי עושה" באותן נסיבות ואילו חלופות עמדו לרשות הגיבור.

ארין ברוקוביץ' (Erin Brockovich, במאי: Steven Soderbergh)

לבני 9 ומעלה. מפעל גדול מזהם את מי השתייה של תושבי עיירה קטנה, אך מסנוור את התושבים – ומסווה את הזיהום – בהצעות מפתות לעסקאות נדל"ן. עזת רוח, שלא נרתעת מכוח הכסף, מוכנה להקריב לא מעט מחייה האישיים כדי להוציא את האמת לאור ולהציל נפשות. מבהיר היטב, כי בנחישות, אומץ ותחבולה אפשר לגבור על בריון וכי יש עניינים שהקרבה רבה ראויה להם.    

חלף עם הרוח (Gone With The Wind, במאי: Victor Flemimg)

לבני 11 ומעלה. פרק מורכב בהיסטוריה של אומה אחרת, וגם גיבורה מורכבת, בעלת תושייה ושורדת כחתול רב נשמות. הסרט ארוך ורב תהפוכות ולכן מוצע לצפות בו בשני חלקים במועדים שונים. ייתכן שלצופה הצעיר יהיו אלה התמונות הראשונות של מלחמה אמיתית, ובהן טיפול בפצועים בשדה הקרב, הזועקים לעזרת חובש, אולם, גם תמונות אלה מרחיבות אופק בחשיפתן פניה של מלחמה.    

לב אמיץ (Braveheart, במאי: Mel Gibson)

לבני 11 ומעלה. פרצופו המכוער של כיבוש עם אחר, כולל הדרכים האלימות לגזל אדמותיו, ההוכחה שלעולם אין לזלזל באויב, כי במלחמה לא יקבע הגודל, כי אם התחבולה, יתרונו של המלומד והמחונך בהשגת יעדיו ועוד שורה של מסקנות חינוכיות, המזדקרות מן המסך כמו חרב ארוכה של לוחם סקוטי!  

איש הגשם (Rain Man, במאי: Barry Levinson)

מה יש בקשר המיוחד שבין האחים, מה מחבר אותם זה לזה? האם בית ההורים המשותף והזיכרונות ממנו בלבד? ובמעבר חד: מה יש באוטיסט? מה מייחד אותו? הסיפור מאפשר להתקרב לשני הנושאים השונים האלה: יחסי אחים ואיתור תוואי הדרך לקשר עם אוטיסט. התשובות הנחשפות מחדשות ומרגשות.   

הילד שרתם את הרוח (The Boy Who Harnessed The Wind, במאי: Chiwetel Ejiofor)

לבני 9 ומעלה. בן 9: "זה הילד עם הכי הרבה חזון שראיתי". אין מה להוסיף.

מאחורי המספרים (Hidden Figures, במאי: Theodore Melfi)

לכל ילד בוגר. גזענות ושוביניזם – תופעות חברתיות רווחות גם בהווה, חרף גילן המופלג. יעורר בילד מודעות לתופעות אלה, העיוות והעוול המגולם בהן והשלכותיהן הרעות.   

את רב הסרטים ניתן לאתר ב-iTunes Store ואחד מהם ב-Netflix.

כל מבוגר מכיר את ילדו ויכול להעריך כוחות נפשו להתמודד עם תכנים מעולמם של המבוגרים. להורה מתלבט מומלץ לעיין במדריך להורה (Parents Guide), המוצג אחרון בדף כל סרט באתר IMDB, ובו פירוט סצנות אלימות מרכזיות.

תיהנו מפתיחת הצוהר יחד!

מעשה בחתוליים / ע' הלל

ציורים: שמרית אלקנתי

Photo by Jaime Reimer on Pexels.com

שניים שונים חיים בסמיכות. התנשאות וקנאה מתערבבות זו בזו – גם בתהייה כל אחד לעצמו, וגם מול רעהו במפגיע. מסלול ההתנגשות ידוע אפוא ומחירו בצדו, אך הפרשה תסתיים בצחוק, השלמה וקירבה. הסיפור מבטא בקול רם את מחשבותינו הכמוסות על רעינו והבבואה המשתקפת ממנו מושכת, תחילה, להתבוננות, ולאחר מכן, לקבלת עצמי וקבלת רעי. חרוזיו המתגלגלים של הלל הולמים את פעלתנות הגיבורים ומספקים קצב חתלתולי לעלילה.

מעשה בחתוליים

בארץ סין / לאה גולדברג

ציורים: גלית לוין

Photo by Pixabay on Pexels.com

שלושה אחים ואחותם הקטנה נותרים לשמור על בית המשפחה ומתמודדים עם הגעגועים מבפנים ועם אויבים מבחוץ. הסיפור פורש את יחסי האחווה והאהבה בין בני המשפחה, כמו גם את הערבות ההדדית – מושא תקוותה של כל משפחה. כיאה לסיפור ברוח המזרח הרחוק לא רק בני האדם ממלאים בו תפקיד מרכזי, כי אם גם בעלי החיים – בלעדיהם אין לבני האדם סיכוי לגבור על אויבם. הציורים, אמנותיים ועדינים, מביאים את אווירת סין בהרים מחודדים, נהרות, טרסות חקלאיות, מתלים לנשיאת סלים, שמשיות וצמות. קריאה עם ילד תהא – כעולה משם הספר – קפיצה קטנה לארץ סין.

* גילוי נאות: גלית לוין היא קרובת משפחתי.

בארץ סין

הנסיך המאושר / אוסקר ויילד

ציורים: ליאת בנימיני-הראל

Photo by Olle on Pexels.com

סיפור שמחייב קריאת מבוגר עם ילדו. סיפור ארוך ומורכב והשפה אינה שפת יומיום, אבל בני שש ושבע, שיאזינו לו ירוויחו פיסת חיים וחכמת חיים משמעותיות ביותר. זהו סיפורם של המביטים ממעל, אורחים בכרך הגדול. האורחים רואים כל פגמיו של הכרך ותחלואי יושביו, ונחלצים לעזרה ככל יכולתם המוגבלת. לצד מאמץ ההצלה, הולך ונרקם סיפור אהבה ונאמנות בין המצילים עדיני הנפש ורחוקי הראות. סיפור מופתי שרק מספר קריאות בו יאפשרו לתפוס את מלוא יופיו.

הנסיך המאושר

מי מכיר את בילבי בת גרב? / אסטריד לינדגרן ואינגריד נימן

Photo by Alexander Dummer on Pexels.com

בילבי היא דמות מחומר מיוחד שלא מתאים לכל אחד. שובבה ומדליקה, עם דמיון, יוזמה ותושייה, הופכת כל התרחשות לחוויה מסעירה או פרועה. כתיבה עליה מובילה מאליה לכתיבה בחרוזים בזכות הילוכה. ילדים שקולים ובוגרים ברוחם יקשיבו לתולדותיה של בילבי בחיוך קטן או הבעת הפתעה. ילדים שהשובבות מבעבעת בהם ישמחו מאוד לגלות את אחותם האבודה, גם אם היא רק בספר. הציורים והצבעוניות ייחודיים: צבעי כחול, אדום, ירוק וצהוב בלבד בגווני טושים זוהרים, ההולמים את הברק ואת אומץ לבה של הגיבורה.

מי מכיר את בילבי בת גרב?

החלילן מהמלין / רוברט בראונינג, תרגם: משה זינגר

ציורים: שרון שקד

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

מילה שלך היא מילה? כוחה של ההבטחה בעל פה נשחק זה מכבר, ואגדת החלילן נועדה לשקם את שאבד. כמיטב האגדות הגרמניות גם אגדה זו, כזכור, מסמרת שיער, אך היא מעבירה את המסר היטב: הבטחות יש לקיים! המתרגם הפליא לתרגם את החרוזים לעברית רהוטה ובקצב שוצף, והציורים ועיצוב מסגרת כל דף הופכים את קריאת פרשת החלילן לביקור מרתק באווירת הכפר הזר בארץ רחוקה.     

החלילן מהמלין

מעשה בחיריק קטן / נתן אלתרמן

ציורים: דני קרמן

Photo by Pixabay on Pexels.com

סיפורו המדהים והדרמטי של החיריק, שהעזו לכנותו "רבב שבכתב" והוא לא ירא ולא נרתע, עלה מתחתית האות ו' עד מרכזה ומשם לראשה וכך הראה כוחו הן כשורוק והן כחולם. מי יכול היה להפוך נקודה אחת קטנה לגיבורה ענקית של סיפור מלחמה שלם על כבוד עצמי והוכחת יכולת? רק אלתרמן.  חרוזיו קצרים, קולעים ומובילים את המקריא להקריא בקצב ובהכרח תוך הפגנת כישורי משחק. הסיפור עשוי להדביק את קוראהו באהבה לכתב, שנוטפת מכל שורה בו. ראו הוזהרתם!

מעשה בחיריק קטן

עלילות פרדיננד פדהצור בקיצור / אפרים סידון

ציורים: יוסי אבולעפיה

מה קורה כשמלך טוב ואהוב מחליט לשעות לעצת אחיתופל ולנצל כוחו לרעה? הספר מגולל את תולדות נפילת המלך פרדיננד פדהצור מכס המלכות. איך שכרון כוחו שיבש את שיקול דעתו וגרם לו להטיל על העם גזרות בלתי סבירות, שהובילו אותו לסיום עגום של קריירה שלטונית מפוארת. הסיפור מעביר מסר חשוב לגבי כוחו של שלטון וחובתו לנהוג בהגינות וכבוד כלפי נתיניו, שאם לא כן, יהא סופו רע ומר. החרוזים היפים של סידון מקלילים את האוירה והאיורים מצחיקים והופכים את הקריאה לחוויה.

עלילות פרדיננד פדהצור בקיצור